Z opazovanjem današnje družbe potrošnikov se zlahka ugotovi zakaj je ustvarjanje znamke danes bolj pomembno kot kadarkoli prej. Psihologija in znanost sta skupaj spremenile znamko v znak obljube v odnosu na zaščitni znak. Izdelki imajo svoje življenjske cikluse. Glede na svet danes jasno je, da brendi lahko živijo dalj časa kot izdelki. Zakaj? Oni prenašajo sporočilo o enakomerni kakovosti, verodostojnosti in izkušnjah. Znamke imajo svojo vrednost in tako številna podjetja vnašajo vrednost svoje znamke v svojo bilanco.
Kad je Kraft kupil Cadbury za 19,5 milijard dolarjev, kaj so kupili oni? Čokolado? Tovarne? Recepte? Ne, oni so kupili brend.

Tako so prestižni mednarodni hoteli s petimi zvezdicami, Four Seasons Hotels, prodani Bill Gates-u in princu Al-Waleed bin Talal iz Saudske Arabije za 3,8 milijarde dolarjev. Kaj so kupili oni? Sobe? Restavracije? Osebje? Plažo? Ne, oni so kupili brend. InBev je tako kupil Budweiser in tako svoji hiši dodal seznam brendov, ki vključujejo Stello in Becks.

Geeley Motors Kine kupuje kultno švedsko znamko Volvo. Primeri so številni. Brending je osnova. Izgradnja znamke gradi neverjetno vrednost za podjetja in korporacije.
Evo še enega vsem znanega primera. Dolar je svetovni brend. V bistvu je to samo kos papirja. Vendar, prav brending ga naredil vrednim in mu daje moč, ki jo ima danes. Vsa marketinška orodja so bila uporabljana s ciljem izgradnje njegove vrednosti. Na sprednji strani je poudarjen lastnik brenda: Federalne rezerve. Tukaj je tudi izjava prvega predsednika SAD-ja, Georgea Washingtona. Obstaja tudi sporočilo: »Ta bankovec je zakonsko sredstvo plačevanja…«. Tukaj je seveda pomembno čustveno sporočilo: »V Boga verujemo«. Čeprav realno kos papirja, dolar je zahvaljujoč brendingu svetovni brend.

Znamke danes imajo veliko večjo vrednost kot v preteklosti. Obstaja globalni spletni trg in rastoči srednji razred v Indiji, Kini, Braziliji, Rusiji, čigar potrošniki kupujejo prvorazredne brende. Najboljše znamke temeljijo na odlični ideji in imajo izjemno ustvarjalnost v komuniciranju z javnostmi. Te dve značilnosti jim pomagajo, da se prebijejo v masi ponudbe in ustvarijo toplino brenda, ki prihaja do samega srca potrošnikov ter ustvarja željo po nakupu in posedovanju. Danes, ko obstaja število brendov (poglejmo samo industrijo hrane, oblačil ali farmacevtsko industrijo), je zmeraj težje uvrstiti novi brend ali narediti rebranding obstoječega brenda, ki ga bo držal na samem vrhu interesa potrošnikov.

Ustvarjanje novega brenda je izziv, ki zahteva sofisticirano strategijo. Ne gre več samo za kakovosten izdelek in dobro ime, gre za veliko več.
Nova strategija brendinga je pravzaprav ustvarjanje kulturnega gibanja in kot takšna lahko postavi brend na vodilno pozicijo. Enkrat, ko delujemo na kulturo in družbo v celoti, lahko popolnoma izkoristimo moč marketinga, družbenih medijev ter tehnologije. Danes živimo v času dinamičnih sprememb. Ob dobri ideji je danes izgradnja brenda finančno znatno cenejša in z modrim pristopom se lahko lahko izkoristijo nova orodja za uvrščanje brenda na lokalnem ali tudi globalnem trgu v zelo kratkem času.

V času aktualnih ekonomskih izzivov je vredno poudariti, da znamke pridejo skozi boljše v primerjavi z ne-brendiranimi izdelki. Brendi pomagajo, da izdelek živi dalj časa kot proizvodni ciklus. Celo v teh izzivnih časih obstajajo in nastajajo velike blagovne znamke, lastniki katerih prepoznajo priložnost, ki bo rasla šele v letih, ki pridejo. Brez brendinga ni različnosti, to pa pomeni, da ni povezanosti z izdelkom, predanosti znamki in na koncu ni dobička. Brendi imajo moč zbrati ljudi, ki imajo enake vrednosti. Oni prodrejo v podzavest in lahko ustvarijo številna prepričanja, ki menjajo percepcijo in menjajo svet. Izdelki nimajo te moči, oni preprosto služijo.

V današnjem svetu brending je bolj pomemben kot kadarkoli, vendar zahteva tudi drugačen pristop. Spremenite kot gledanja, premaknite družbo, spremenite svet v katerem živite. S tem si boste zagotovili prevladujočo pozicijo na trgu in dinamično rast svojega brenda, takrat pa je samo nebo meja.

– Vesna


2 Comments

Website · June 18, 2015 at 3:24 am

I will right away grasp your rss as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize so that I may subscribe. Thanks.|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *