[big_title small_margin=”no”]

Kaj je pravzaprav brend?

[/big_title]

Koren besede BRAND prihaja iz starodavnih časov, ko se je človek odločil, da označi svojo lastnino in da pečat kakovosti svojemu izdelku. S tem žarečim pečatom se je v teh časih žigosala živina. Že na samem začetku brendiranje je postalo, kasneje pa tudi ostalo, znak lastnine in s samim tem zagotovitev določenih značilnosti izdelka, ki so zaščitene s pečatom – brendom!

Ali razlikujete izdelek od brenda?
Na prvi mah se zdi, da govorimo o enakem pojmu ali le dajemo slutnjo nekakšne višje kakovosti tistega, kar imenujemo brend.
Vendar, brend v sebi vsebuje veliko več od samega izdelka, to pa je čustvo. Izdelki so okoli nas v vsakdanjem življenju, privlačijo našo pozornost iz polic v trgovinah, supermarketov in številnih prodajnih centrov.
Kaj in kako izbrati, po katerem kriteriju? V nepregledni številni ponudbi strogo filtriramo in na podzavestni ravni izbiramo izdelke, s katerimi smo se na najgloblji ravni poistovetili. Te izdelke spustimo v svoje življenje in oni postajajo del našega življenjskega stila.

Brend je torej akumulacija čustvenih in funkcionalnih asociacij, ki so povezane s določenim izdelkom. To je obljuba, da bo prav ta izdelek izpolnil naša pričakovanja in na koncu predstavil tudi nas same na način kot to pričakujemo. On zagotavlja značilnosti, ki jih podjetje predstavlja in ponuja ter s tem zagotavlja zadovoljstvo kupca.
Brend je zaščitena blagovna znamka in s tem se jasno razlikuje od drugih izdelkov v isti kategoriji. On je enostavno najboljša izbira za kupca, ki ga izbere in prepozna kot svojega!

Torej, če vaš izdelek, v katerega ste vgradili idejo, denar in čas ostane samo izdelek ter si ne pridobi zaupanje kupca, v kolikor vaš izdelek ne postane brend, vaš vloženi trud bo postal zaman.
Spomnite se, da je kupec ta, ki sprejema odločitve o vsebini svoje košarice. Izboriti se za dobro pozicijo izdelka na policah prodajnih mest je izjemno pomembno, vendar, še bolj pomembno je izboriti se najboljšo pozicijo v zavesti kupca.

Tako kot se zavest menja je potrebno prilagoditi tudi sam brend. Rebranding ali ustvarjanje izboljšane različice novega brenda je nenehni proces, ki zahteva delo vrste marketinških strokovnjakov.
On zajema raziskovanje, načrtovanje in realizacijo novih, originalnih idej s ciljem izgradnje najboljše pozicije na trgu.
Superbrands je naredil svoj prvi korak!

– Vesna


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *